Cellulite of cellulitis?

icon-cellulite

Cellulite wordt vaak ook wel cellulitis genoemd. Echter zijn deze twee niet gelijk aan elkaar. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie onder de huid, heel iets anders dus dan cellulite. Waardoor ontstaat deze verwarring dan?

 

Cellulitis ziet er bijna hetzelfde uit als cellulite, de huid is namelijk ook bobbelig. Het grootste verschil met cellulite is dat de huid er bij cellulitis rood uitziet en daarnaast vaak ook warm aanvoelt, terwijl cellulite gewoon koud aanvoelt.

 

Wat is cellulitis?

We begrijpen dat er nu enige verwarring is ontstaan. We zullen daarom duidelijker toelichten wat cellulite nu precies is?

 

Cellulite wordt in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd. Een huidprobleem waar veel vrouwen mee te maken hebben. Ken jij ook dat gevoel van onzekerheid over je (boven)benen en billen door de zichtbare putjes op je huid? Erg vervelend, maar weet dat je niet de enige bent.

 

Cellulite komt wereldwijd voor bij meer dan 85% van de vrouwen na de puberteit. De symptomen van cellulite of cellulitis zijn een bobbelige huidstructuur, vaak op de (boven)benen en billen. 92% van de vrouwen met cellulite hebben dit op de benen, 74% van de vrouwen met cellulite hebben dit op de billen. Cellulite wordt ook wel omschreven als putjes of kuiltjes of het hebben van een sinaasappelhuid.

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite of cellulitis ontstaat door een structureel probleem onder het huidoppervlak en wordt veroorzaakt door de bindweefselstrengen die de huid verbinden met het onderliggende bindweefsel.

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is obesitas of overgewicht niet de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van cellulite. Cellulite ontstaat namelijk niet door vetophopingen, maar heeft te maken met de bindweefselstrengen onder de huid.

 

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van cellulite. De mate waarin cellulite aanwezig of zichtbaar is kan mild, matig of ernstig van aard zijn. Dit heeft onder andere te maken met:

 

  • Erfelijkheid
  • Hormonen
  • Gewichtsverandering
  • Levensstijl

De belangrijkste oorzaak van cellulite

De belangrijkste onderliggende oorzaak van cellulite of cellulitis zijn de bindweefselstrengen die zich onder het huidoppervlak bevinden. Deze bindweefselstrengen trekken de huid omlaag, waardoor putjes of ook wel een sinaasappelhuid ontstaat. Maar hoe ontstaat die sinaasappelhuid nu precies?

 

illu_01

 

  1. De bindweefselstrengen verbinden de huid met het onderliggende weefsel, waardoor vetcellen in vetcompartimenten worden verdeeld.
  2. De bindweefselstrengen die verticaal onder het huidoppervlak aanwezig zijn, trekken de dermis naar beneden. De dermis is een laag bindweefsel die onder de huid ligt.
  3. Het vet dat zich ophoopt in de vetcompartimenten duwt naar boven, waardoor een bobbelige huidstructuur met putjes en kuiltjes ontstaat. De zogenoemde sinaasappelhuid is het resultaat.

 

Cellulite of cellulitis kan bij iedere vrouw ontstaan. Ook bij vrouwen met minder vet en/of een gezonde levensstijl. De oorzaak van cellulite heeft daarom, zoals eerder benoemd, ook niet te maken met de hoeveelheid vet onder de huid, maar met de bindweefselstrengen die de huid op bepaalde plekken naar beneden trekken.

 

Levensstijl of gewichtsverandering kunnen wel in bepaalde mate invloed hebben op de zichtbaarheid van cellulite, maar zijn niet de structurele onderliggende oorzaak ervan. Om de cellulite echt zichtbaar te laten vermideren, zal de belangrijkste oorzaak van cellulite moeten worden behandeld. Als deze niet wordt behandeld, zal de cellulite zichtbaar blijven.